Dirigent Lenteprogramma 2024

Ivo Meinen

Voor onze trouwe toehoorders zal Ivo Meinen geen onbekende zijn. Sinds 2016 staat hij regelmatig voor de Amstelstrijkers.

Na het afronden van zijn vioolstudie in Amsterdam en Den Haag, begon Ivo Meinen met zijn studie directie in Maastricht en Essen bij Jan Stulen, Enrico Delamboye en David de Villiers. Al tijdens zijn studie directie werd hij geselecteerd om deel te nemen aan de masterclass van Valery Gergiev tijden het Gergiev Festival in Rotterdam. In dat zelfde jaar (2007) mocht hij de prestigieuze Kersjesprijs voor directie in ontvangst nemen.

Tijdens zijn werkzaamheden als vaste remplaçant van oa. het Koninklijk Concertgebouworkest, dirigeerde Ivo Meinen zowel symfonisch als ook operarepertoire. In 2011 leidde Ivo de succesvolle productie van de Nederlandse première van "La Pietra del Paragone" (G. Rossini) bij Opera Trionfo  en trad daarmee in alle grote zalen van Nederland op. Vanaf dat moment lag het accent van zijn dirigeren bij opera.  Inmiddels heeft Ivo Meinen in binnen- en buitenland diverse opera’s van onder andere Verdi, Puccini en Bizet gedirigeerd.

In september van 2015 was Ivo Meinen prijswinnaar op "the Blue Danube Opera Conducting Competition" in Bulgarije, met als prijs de uitnodiging om in november van dat jaar "Carmen" (G. Bizet) te dirigeren in de Staatsopera Stara Zagora in Sofia, Bulgarije. Die uitvoering was een succes en Ivo werd naar aanleiding daarvan meteen weer uitgenodigd voor een volgende productie. In 2017 en 2018 was Ivo Meinen 'Kapellmeister' van de staatsopera van Jekaterinenburg, Rusland, het derde Operahuis van Rusland na St. Petersburg en Moskou.